Hon har blivit ett namn i en bransch många drömmer om att vara en del av och arbetat som designer på flera av världens största modehus. Men till slut kunde hon inte längre blunda för industrins miljöpåverkan. Under sina 15 år i branschen har hon inte hittat ett enda varumärke som arbetat tillräckligt mycket med hållbarhet. Så hon bestämde sig för att starta det klädmärket själv. I februari lanserade Lisa Bergstrand A New Sweden.
– Modeindustrin sägs vara den andra mest förorenande industrin i världen efter olja och det kunde jag inte blunda för längre. Så jag bestämde mig för att bevisa att det går att tillverka kläder lokalt av naturliga material som finns i Sverige, men ändå inte kompromissa stilmässigt.
Med lanseringen av A New Sweden vill Lisa utmana modeindustrins hållbarhetsstandard genom att bygga en helt transparent produktionskedja. Den första kollektionen erbjuder en edition av klassiska bomullskläder, gjorda av svensk ull.
– Ju mer jag lärde mig om ullens kvaliteter desto mer insåg jag att det faktiskt är det bästa materialet som fins! Det behåller värme när det är kallt och andas samtidigt, det är naturligt antibakteriellt, drar inte åt sig fukt och behöver nästan aldrig tvättas. Samtidigt fick jag reda på att bara 18 procent av all svensk ull används, resten kastas bort eller bränns upp. Så jag bestämde mig för att tillverka kläder av svensk ull.
Låt oss backa bandet till starten av Lisas karriär. Efter att ha studerat till mönsterkonstruktör fick hon sitt första jobb på Polarn o pyret i Stockholm. Hungrig efter att lära sig mer och utan att kunna säga mer än sitt namn på italienska flyttade hon sedan till Italien för att studera modedesign.
– Allt var på italienska och det var tufft i början, men jag lärde mig efter några månader. Efter ett år bestämde jag mig för att byta till samma skola men i Paris. Jag skulle bara gå ett år där, och sen tillbaka till Milano, men jag blev kvar i åtta år. Under utbildningen där hjälpte jag till i showroomet för Adam Kimmel, ett märke som gjorde kvalitetsherrkläder. De var baserade i New York och frågade om jag ville komma dit och jobba på sommaren mellan mitt andra och tredje år. Såklart kunde jag inte säga nej till att bo i New York i tre månader!
Efter examen fick Lisa jobb på modehus som Isabel Marant, Celine, Givenchy och de sista tre åren i Paris arbetade hon som designer på Saint Laurent.
– Det är en mycket tuff bransch med många modeutbildningar bara i Paris, och alla vill ha samma jobb. Jag la ner mycket tid på att söka jobb och skickade in mitt CV till företagen flera gånger om. Kanske var det en blandning av hårt arbete, tur och tajming som gjorde att jag fick mitt första jobb i Paris.
Modebranschen beskrivs ofta som hård och tuff, hur har du upplevt den?
– Det är absolut hög konkurrens om jobben men majoriteten av alla jag jobbat med har varit snälla och jordnära. Att jobba för stora modehus innebär oftast väldigt hårt jobb och är inte så glamouröst som många tror. Det blir långa dagar och många kvällar och nätter på jobbet, speciellt innan visning. När jag arbetade på Givenchy jobbade jag 125 timmar per vecka i fyra veckor i sträck. Det var tufft med cirka tre timmars sömn per natt.
Efter åtta år i Paris flyttade Lisa till Stockholm i hopp om att Sveriges modebransch hade kommit längre inom hållbarhet.
– Men även här var jag inte riktigt nöjd. Jag visste att man kan göra mycket mer. Så jag bestämde mig för att utmana modeindustrins hållbarhetsstandard och transparens genom att tillverka kläder lokalt av svenska naturliga material, och en helt transparent tillverkningsprocess.
Vad är visionen med A New Sweden?
– Det är mer ett “movement” än ett klädmärke. Att skapa en lokal produktionskedja som är helt kontrollerad och transparent, och att aktivt välja bort plastmaterial och göra helt komposterbara plagg, tillverkade i Sverige av svensk ull. Tanken är inte att göra en kollektion per säsong som andra modemärken, det tycker jag inte känns hållbart, utan bara göra ett plagg per år. Ett plagg som är stilrent och klassiskt och inte går ur modet, passar både kvinnor och män, och kan användas år efter år.
Det första plagget är ett i vanliga fall klassiskt bomullsplagg – en sweatshirt – som Lisa har gjort i svensk ull. Den är naturligt grå efter att svart och vit ull blandats.

Foto: Emma Bergstrand
Hur hoppas du att modebranschen ser ut om 10 år?
– Jag hoppas att den ökade medvetenheten om klimatet gjort att vi saktat ner vår konsumtion och tillverkning av kläder. Att vi tillverkar lokalt för att undvika utsläpp och inte exploaterar naturen. Att vi inte längre tillverkar skadliga plastfibrer för textilier, som inte heller kan återvinnas när de blandas med andra material. Och att vi återvinner och gör nytt av utslitna plagg.
Lisas tre tips för att shoppa hållbart:
1. Läs på och ifrågasätt! Om en ny t-shirt kostar 99 kronor i butik, vad är den verkliga kostnaden på miljön? Vartifrån kommer bomullen? Är den blandad med plastmaterial så den inte kan återvinnas? Vart är den tillverkad? Av vem? Hur mycket av de 99 kronorna tjänade sömmerskan på andra sidan jorden? Och kanske viktigast – behöver du verkligen detta plagg?
2. Använd det du har, byt med vänner eller köp second hand.
3. Köp plagg av naturliga komposterbara material, tillverkade så nära som möjligt.
Läs mer om A New Sweden här.
Läs mer:
Shoppa hållbart! Här är bästa second hand-butikerna online
Shoppa smart! 6 råd som hjälper dig bygga en hållbar garderob
Foto: Niklas Bergstrand, Davon Bornscheuer, Emma Bergstrand