Vi vet hur det är. Man slår sig ned i soffan och vill bara ”se något bra” – och vips har man scrollat runt i en timme och nu är det för sent att ens börja titta! Det är hopplöst och händer de flest av oss lite för ofta.
Men just därför har vi på Baaam sammanställt den här listan över filmer på Netflix som verkligen är bra och sevärda. Så hoppa scrollandet ikväll och välj en av dessa guldkorn!
Annihilation (2018)
Genre: Drama, skräck
Längd: 1 timme och 55 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 88 %
Handling: Biologen Lenas (Natalie Portman) make försvinner mystiskt under ett hemligt uppdrag. Då bestämmer hon sig för att följa med en expedition in i ett märkligt område USA:s regering valt att spärra av. Filmen är oerhört spännande, rätt otäck och väldigt annorlunda. Verkligheten och handlingen förvrängs med varje steg de tar in i det okända och upplösningen kommer få dig att hålla andan.
Fira med Ferris (1986)
Genre: Komedi
Längd: 1 timme och 43 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 79 %
Handling: Ferris Bueller kan det mesta, vet hur man glider genom livet och inser värdet i att ta en dag ledigt från plugget för att ha lite kul. Nu drar han med sig sin bästa kompis och sin flickvän till Chicago för att visa hur man som tonåring visst kan ha kul om man bara struntar i skolan ibland. Filmen är rapp, sjukt rolig och Ferris bryter ofta den så kallade tredje väggen och talar direkt till dig som tittar – vilket än i dag är ett kul grepp.
Arrival (2016)
Genre: Sci-fi, drama
Längd: 1 timme och 56 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 94 %
Handling: Plötsligt landar ett antal mystiska rymdskepp på olika platser i världen. I USA får en grupp lingvister i uppdrag att försöka kommunicera med utomjordingarna för att se vad de vill. Filmen må låta klyschig och lite torr men den är oerhört spännande och tar sig en sväng ingen kunnat ana.
Indiana Jones: Jakten på den försvunna skatten (1981)
Genre: Äventyr
Längd: 1 timme och 55 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 95 %
Handling: Indiana Jones är arkeolog och äventyrare och får i uppdra att hitta den mytomsvunna Arken, där resterna med de tio budorden finns. Men året är 1936 och Hitler är också på jakt efter skatten. Indiana Jones är kanske den bästa äventyrsfilmen genom tiderna, rafflande, mystisk och med en charmig (och ung!) Harrison Ford i huvudrollen.
Det femte elementet (1997)
Genre: Sci-fi, action
Längd: 2 timmar och 6 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 71 %
Handling: Taxichauffören Bruce Willis spelar Korben Dallas som kör rymdtaxi i New York i en avlägsen framtid. En dag trillar Leeloo ned i hans bil, och hon visar sig vara ett livs levande vapen kallat det femte elementet. Filmen är spritt språngande galen och det går så snabbt i växlarna att man knappt hänge med – men den är också helt underbar och en fantastiskt färgstark film.
En prins i New York (1988)
Genre: Komedi
Längd: 1 timme och 56 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 67 %
Handling: Eddie Murphy spelar en stenrik afrikansk prins som tröttnat på livet hemma och kommer till USA med sin närmsta rådgivare för att hitta en fru. Det blir en kulturkrock utan dess like och filmen är både smart, snärtig och väldigt underhållande. Mycket roligare än man vid första anblick kan tro – och inte minst i detaljerna, så missa inte dem!
Walk the Line (2005)
Genre: Biografi, drama
Längd: 2 timmar och 16 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 83 %
Handling: Filmen handlar om den välkände country-musikern Johnny Cash och hans livslånga kärlek till June Carter. Hans liv vände snabbt från bomullsplockare till rocklegend men Cash kunde aldrig fly från sina demoner. Historien är både en gripande odyseé över en legendar och en kärlekshistoria där mörkret aldrig är långt borta.
Gone Girl (2014)
Genre: Drama, thriller
Längd: 2 timmar och 29 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 88 %
Handling: På Nick och Amy Dunnes bröllopsdag anmäler plötsligt Nick sin fru saknad. Polisen börjar genast utreda händelserna och snart verkar det som att det är mycket som inte stått rätt till för paret – har kanske Nick mördat sin fru? Det kan låta enkelt nu men det här är ingen vanlig thriller. Läs absolut ingenting om filmen innan du ser den och låt dig bara svepas med i de många vändningarna som kommer.
Total Recall (1990)
Genre: Sci-fi, action
Längd: 1 timme och 53 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 82 %
Handling: I en framtid långt borta drömmer byggnadsarbetaren Douglas om att resa till Mars. Så han beger sig till en minnesbank för att få minnen från Mars inplanterad hos sig – men något går fel. Vem är han egentligen? Och vad sjutton pågår på Mars? Filmen är skruvad på så många sätt men om du tvekat om Arnold Schwarzenegger kan underhålla kommer du vara säker på att så är fallet efter den här filmen. Det går inte att värja sig.
Blade Runner (1982)
Genre: Sci-fi, thriller
Längd: 1 timme och 57 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 90 %
Handling: År 2019 (ja!) har mänskligheten skapat kloner av sig själva som arbetar på kolonier utanför jorden. Men ett blodigt myteri uppstår och klonerna förbjuds och ska förstöras. Rick Deckard (Harrison Ford) dyker upp som Blade runner, en specialstyrka vars enda uppgift är att hitta och döda klonerna. Men vad är egentligen mänskligt? Var drar vi gränsen? Filmen är otroligt stilbildande, nytänkande och kanske den snyggaste sci-fi-film som någonsin gjorts. I ett smutsigt, regnigt Los Angeles är vi långt från glättigt rena rymdfärjor. Här handlar allt om att överleva.
En oväntad vänskap (2011)
Genre: Biografi, komedi, drama
Längd: 1 timme och 52 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 75 %
Handling: Driss är en ung, svart och fattig förortskille som mot alla odds får jobb som personlig assistent till den rike aristokraten Phillip som är förlamad. Först är deras relation tveksam, men Driss energi och glädje smittar av sig och de två finner mycket att lära av varandra. Ingen lämnar denna film oberörd. Den är så stark och fin att man med lätthet gråter en skvätt och efteråt känner ett uns mer hopp för mänskligheten.
Eternal Sunshine of the Spotless Mind (2004)
Genre: Drama, sci-fi, romantik
Längd: 1 timme och 48 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 93 %
Handling: Joel och Clementine var så förälskade – men kärleken dog. För att klara att göra slut tar de hjälp av en ny teknologi som låter dem sudda ut minnet av varandra. Men halvvägs igenom ångrar sig Joel och vill dra sig ut. Om du tänker på Jim Carrey som en babblande larver är det en helt annan Jim vi ser här. Han är lågmäld och välspelad och tillsammans med Kate Winslet gör de två fantastiska roller.
The Cabin in the Woods (2011)
Genre: Skräck, komedi
Längd: 1 timme och 35 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 91 %
Handling: Fem ungdomar åker en helg till en stuga i skogen för att ha lite kul. Men snart börjar otäcka saker hända och långsamt verkar saker gå fel. För det första: Googla INGENTING. Verkligen ingenting. För det andra: Inget är som du tror. Verkligen ingenting.
Clueless (1995)
Genre: Komedi, romantik
Längd: 1 timme och 37 minuter
Betyg på Rotten Tomatoes: 80 %
Handling: Cher (Alicia Silverstone) har för mycket tid över och försöker hitta en partner till sin lärare och fixa sina vänner. Och det blir såklart inte som hon tänkt. Clueless är precis som vilken bubbelgumsrosa tonårsrulle som helst – förutom att den är medveten om precis det och därtill är en twist på Jane Austens klassiska roman Emma. Den är roligare än du tror, smartare än du tror och så sevärd.
Läs mer:
Notting Hill och 19 andra kultfilmer från 1999
Här är alla Disneyfilmer som har premiär 2019 – och 2020
10 bra filmer – som klarar Bechdeltestet
Foto: IBL