För sjunde året i rad har stiftelsen Allbright gjort en kartläggning över jämställdheten bland svenska börsbolag. Och utvecklingen går i rätt riktning, enligt deras rapport.
Antalet kvinnor på vd-poster har nämligen en all time high-ökning, något som Amanda Lundeteg, vd på Allbright, tror delvis beror på metoo-kampanjen.
– Bolagen har tagit till sig av de senaste årens forskning om att en jämställd ledning är bra för affären. Det blir bättre lönsamhet, man har fattat att man behöver avspegla sina kunder. Men vi kanske inte helt ska utesluta metoo-effekten heller, säger Amanda Lundeteg, till Svt.
Aldrig tidigare har antalet kvinnor på vd-poster ökat så mycket från ett år till ett annat, 65% närmare bestämt. Det brukar ju heta att det är vanligare att en vd heter Anders än att det är en kvinna. Men enligt Allbrights rapport är faktiskt Anna det 15:e vanligaste namnet bland börsbolags-vd:ar. Anders har fått ge vika för Per, men fortsätter utvecklingen i samma takt kan Anna knuffa bort Per redan 2026.
Nytt är också att de kvinnliga vd-posterna också återfinns på medelstora och större bolag, tidigare har kvinnor framför allt varit vd för mindre verksamheter enligt samma rapport.
En fjärdedel av alla börsbolag saknar helt kvinnor i ledningen, tyngst är det bland industriföretag. Det finns dock inget bolag med omvänd fördelning, alltså där det enbart finns kvinnor på ledande befattningar.
Amanda Lundeteg tycker att man bör ifrågasätta ledningen och strukturen på sin arbetsplats för att bidra till förändring:
– Fråga varför man inte har kvinnor i ledningen. Får man inte ett vettigt svar på det så tycker jag att man ska byta arbetsplats. Det är inte kvinnornas ansvar att städa upp i de här herrklubbarna, säger hon till Svt.