Mia Skäringer är ständigt aktuell och mer upptagen än de flesta. I höst har hennes sprillans nya tv-serie ”Kroppshets” premiär och i den lyfts frågan om hur sociala medier, skyltfönster, media och reklam påverkar hur vi uppfattar våra kroppar. Särskilt när budskapet ofta handlar om att du måste ändra dig för att passa in.
Baaam fick tag i Mia Skäringer och passade på att ställa några snabba frågor om programmet, hennes relation till kroppen och hur man kan bli lite snällare mot sig själv och sin kropp.
Berätta om ditt nya program ”Kroppshets” – vad är det vi kommer få se i det?
– Den här serien handlar om rimligheten att lägga ned så mycket tid på sitt utseende. Ofta är budskapet att det är du som ska förändra dig för att passa in.
Hur kommer det sig att du valde att göra det här programmet?
– För att jag själv har haft både anorexi och bulimi och lever som en ”nykter” ätstörd. Jag ser att detta är en folksjukdom men vi ser inte själva hur vi påverkade vi är.
Hände något under programserien som du inte förväntat dig?
– Vissa samtal tog väldigt hårt. Till exempel ett samtal med Max som beskrev hur han skämdes så mycket för hur han mådde och trodde att familjen skulle säga upp bekantskapen med honom om han berättade hur det låg till.
Varför måste kvinnors kroppar alltid sexualiseras tror du? Varför får vi aldrig vara roliga i vår nakenhet?
– Det får vi ju men då måste man frigöra sig från alla roller. Och då måste man också sluta skämmas och våga landa i sig själv i och med att det ser ut som det gör i vårt samhälle med projektioner och ideal.
Vad är dina bästa tips för att få en sundare relation till sin kropp och lära sig att tycka om den som den är?
– Jag är inte mycket för tips men jag försöker att ifrågasätta mitt eget självförakt och sortera vad saker kommer från.
Vad kan man som kvinna göra jämtemot andra kvinnor för att lyfta fokus från våra kroppar? Det är ju så lätt hänt att man alltid säger något som: ”Vad snygg du är i jeansen” fastän man ju sällan säger ”Vad grym du var på jobbet i dag”.
– Det finns ingen motsättning i det tycker jag men man kan ju också lyfta andra inre egenskaper och reflektera ur ett genusperspektiv. Det är inte lika ofta man kommenterar en mans utseende utan mer kommenterar att han är bra på sitt jobb.
Har du något mer du vill tillägga om ditt program?
– Jag har inte svaren men jag vill och hoppas att vi hittar ett språk så att vi kan prata om det här!
”Kroppshets” sänds i tre delar med premiär torsdagen den 20 september kl. 21.00 i SVT. Samtidigt läggs alla avsnitt upp på SVT Play.
Missa inte! 7 gånger Mia Skäringer bevisat varför hon för alltid har en plats i våra hjärtan
Foto: SVT